A Medve Matek Élménynap bemutatása

A Medve Matek Élménynap a Medve Matek program és A Matematika Összeköt Egyesület nyílt napja, ahol bárki megismerheti filozófiánkat, részletes tájékoztatást kaphat rendezvényeinkről, valamint ki is próbálhatja egyes programjainkat.

Az élménynap egyben a tehetséggondozás iránt érdeklődő, ilyen munkát folytató matematikatanárok és tanárszakos hallgatók eszmecseréjének színtere is, melyből reményeink szerint minden résztvevő profitálni tud.

Kiknek szól az élménynap?

Az élménynapon 5-12. évfolyamos diákok, általános- és középiskolai tanárok, tanárszakos egyetemi hallgatók és érdeklődő szülők is részt vehetnek. A rendezvény minden résztvevő számára ingyenes.

A részletes kiírás a 2019-es élménynapokról hamarosan felkerül honlapunkra, addig a 2018-as budapesti élménynap programjai böngészhetők (alább).

Mikor és hol rendezünk élménynapot?

2019-ben már két Matek Élménynapot is rendezünk: 

-2019. március 2-án (szombaton) Budapesten, a BME-n,
-2019. március 3-án (vasárnap) Debrecenben, az Agóra Tudományos Élményközpontban.

A jelentkezés 2019. január 14-én indul!

Programok

Előadások

Az élménynap 10 órakor a megnyitóval veszi kezdetét, majd minden résztvevőnek szóló előadásokkal folytatódik a BME egyik nagy előadó termében. Bemutatkozik A Matematika Összeköt Egyesület, emellett meghívott vendégeink rövid előadásait is meghallgathatják. Ezek az előadások (részben az időkorlát miatt) nem szakmai jellegűek, inkább érdekes tapasztalatok és élmények átadásán van a hangsúly úgy, hogy azokat korosztályra való tekintet nélkül mindenki élvezze.

Élménylabirintus

Délutáni játékos program a diákok számára, mely az előadások után következik. A diákokat 3 fős csapatokra osztjuk. Miután a csapatok megtalálták társaikat egy játékos feladat közepette, elindulhatnak az állomások közt a pecséteket begyűjteni. A feladatok érdekes matematikai problémák, logikai feladványok és rejtvények sokasága. A helyes megoldások utáni pecsétek bekerülnek az utazók útlevelébe, ami a labirintusból való sikeres kijutást jelenti. Érdemes figyelni és gondolkodni, ugyanis a csapatok (természetesen korosztályok szerint elkülönítve) egymással versenyeznek: a gyors észjárás és az ügyesség döntő lehet!

Kerekasztal-beszélgetés

Délutáni program a pedagógusok és szülők számára. A beszélgetés során csoportokban a matematikaoktatás köré szerveződő témákat vitatunk meg. Az eszmecsere során a játékos matematikaoktatás aktualitása mellett speciális témákat is feldolgozunk. A workshop megfelelő alkalom tapasztalatok cseréjére, megosztására, új ötletek szerzésére.
A beszélgetés több meghívott vendégünk részvételével, moderált keretek közt zajlik. Minden résztvevő hozzászólhat.

Délelőtti foglalkozások

Az előadások után a kötetlenebb programok széles skáláját kínáljuk: minden résztvevő megismerkedhet egyesületünk programjaival, és "kicsiben" ki is próbálhatja azokat. Közös játékok, vetélkedők, és választható kiscsoportos matematikai foglalkozások lesznek terítéken: meghívott előadóink készülnek érdekes témákkal a szakterületükről, valamint többek között a "VágóPesta", az "Etesd meg a Medvét!" és egyéb, matektáborokban már bizonyított élvezetes program kerül terítékre.

Kiállítás, állandó standok

Az élménynap teljes ideje alatt több stand is üzemel a helyszínen, ahol a résztvevők érdekes logikai játékokat (pl. tantrix) próbálhatnak ki, matematikai alakzatokat hajtogathatnak az origami és geometria standokon, illetve megismerhetik egyesületünket, és beszélgethetnek a szervezői csapat tagjaival. Ezen kívül a helyszínt különleges köntösbe öltöztetjük: leírások, poszterek, képek láthatók a Medve Matek programról.

Az Élménynap időbeosztása (2018)

2018_elmenynap_program.png

A tanári kerekasztal-beszélgetések témái (2018)

Tehetség kerestetik

Miről lehet felismerni a tehetséges gyereket? Hogyan kapcsolódik egymáshoz a tehetség, a szorgalom, a kreativitás vagy az okosság? Mi a tanár felelőssége, hogyan tud segíteni megtalálni a megfelelő módot a tehetség kibontakoztatására? És mit tehet egy tehetséggondozó egyesület, hogyan tudja megtalálni és megszólítani a gyerekeket? A tehetséggondozás igazán hatékonyan a gyakorló tanárok és az ezzel foglalkozó szervezetek együttműködésével tud megvalósulni, erről a közös célról várjuk beszélgetésre az érdeklődőket.

21. századi matekóra

A digitális technológia fejlődése számtalan új eszközt tett elérhetővé, amiket akár tanárként is használhatunk. Minden gyerek zsebében lapul egy okostelefon, ki tudjuk használni az ebben rejlő lehetőségeket? Milyen programok, applikációk, weboldalak tehetik izgalmasabbá és korszerűbbé a matekórát? Valóban motiválhatóak a gyerekek egy mobilos vagy tabletes feladattal, vagy ezt csak mi szeretnénk elhinni? Hogyan találhatjuk meg a valóban hasznos anyagokat a bőséges, de sokszor értéktelen kínálatban? A beszélgetésre várjuk szeretettel a tapasztalt, vagy tapasztalatlan, de érdeklődő résztvevőket.

A matematikatanítás mindennapjai

Milyen hétköznapi kihívásokkal kell szembenéznie egy tanárnak matekórán? Melyek azok a témák, amiket a legnehezebb tanítani, vagy épp ellenkezőleg, mit szeretnek leginkább a gyerekek? Vajon mindenkinek ugyanaz a nehéz? Milyen módszerek, tanítási trükkök segíthetnek érthetőbbé, érdekesebbé tenni a különféle tananyagrészeket? A beszélgetés, reményeink szerint, ötlet-, ihlet-, és motivációgyűjtés lehet mindazoknak, akik akár közoktatásban, akár bármilyen más keretek között matematikatanítással foglalkoznak. 

Élménynapjaink vendégei voltak

mero_laszlo.png

Mérő László

Matematikus, pszichológus, egyetemi tanár. Nincs olyan matematika iránt érdeklődő, aki ne találkozott volna legalább egy ismertetterjesztő könyvével. Műveit nem csak itthon, de küldföldön is nagy siker és érdeklődés övezi. Több mint 20 évig tanított az ELTE Kísérleti Pszichológia Tanszékén matematikai, logikai, pszichológiai és játékelméleti tárgyakat.
marki_zay_janos.jpg

Márki-Zay János

Matematika-fizika tanár, aki pofonegyszerű és szellemes kísérleti modelljeivel teszi könnyen érthetővé a különféle fizikai törvényeket. Szívószálas modelljeivel látványosan mutatja be a geometriai formákat, s ezzel a diákok figyelmét is könnyen kivívja.
lenart_istvan.png

Lénárt István

Matematikatanár, az ELTE oktatója. A gömbi geometria oktatásának nemzetközi hírű kutatója, nevéhez fűzödik a Lénárt-gömb nevű világhírű oktatási segédeszköz megalkotása, valamint a Sík és gömb című, összehasonlító geometriai kísérleteket bemutató könyv.
cz_nagyne_bandi_klara.png

Cz. Nagyné Bándi Klára

Beke Manó-díjas matematikatanár, a Beke Manó Emlékdíj Bizottság tagja, a veszprémi Minerva Tanulási Alternatíva létrehozója. Több évtizede foglalkozik tehetséggondozással, a Zrínyi verseny Veszprém megyei állandó szervezője, elkötelezettsége példaértékű a közoktatásban
kis_gabor.jpg

Kis Gábor

Matematika tanár, akinek a Medve Matektáborok és Medve Szabadtéri Matekversenyek koncepcióját és elindítását köszönhetjük. 2016-ban a matematika népszerűsítésében és a matematikai tehetséggondozásban kifejtett hatékony munkásságáért Beke Manó díjat kapott.
lazi_marta.jpg

Lángné dr. Lázi Márta

A BME Matematika Intézet egyetemi docense. A Természettudományi Kar Elmemater Tehetségpontjának és a BME Gyerekegyetem egyik főszervezője. Az első budapesti Medve Szabadtéri Matekverseny megszervezésében nélkülözhetetlen segítséget nyújtott.

Jelenleg nem lehet élménynapra jelentkezni

Jelentkezés kezdete: 2019. január 14.