A Medve Matek Élménynap bemutatása

A Medve Matek Élménynap a Medve Matek program és A Matematika Összeköt Egyesület nyílt napja, ahol bárki megismerheti filozófiánkat, részletes tájékoztatást kaphat rendezvényeinkről, valamint ki is próbálhatja egyes programjainkat.

Az élménynap egyben a tehetséggondozás iránt érdeklődő, ilyen munkát folytató matematikatanárok eszmecseréjének színtere is, melyből reményeink szerint minden résztvevő profitálni tud.

Kiknek szól az élménynap?

Az élménynapon 5-12. évfolyamos diákok, általános- és középiskolai tanárok és érdeklődő szülők is részt vehetnek. A rendezvény minden résztvevő számára ingyenes.

Mikor és hol rendezünk élménynapot?

A második Medve Matek Élménynapot 2017. február 25-én rendezzük meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem E és H épületében (Matematika Intézet).

Hogyan tudok jelentkezni?

Az oldalon történt regisztráció és/vagy bejelentkezés után a Nevezési rendszerben tudja leadni mind tanári, mind diák jelentkezését. Az eseményre történő regisztráció mindkét esetben ingyenes.

Programok

Előadások

Az élménynap 10 órakor a megnyitóval veszi kezdetét, majd minden résztvevőnek szóló előadásokkal folytatódik a BME egyik nagy előadó termében. Bemutatkozik A Matematika Összeköt Egyesület, emellett meghívott vendégeink rövid előadásait is meghallgathatják. Ezek az előadások (részben az időkorlát miatt) nem szakmai jellegűek lesznek, inkább érdekes tapasztalatok és élmények átadásán lesz a hangsúly úgy, hogy azokat korosztályra való tekintet nélkül mindenki élvezze.

Élménylabirintus

Délelőtti játékos program a diákok számára, mely az előadások után következik. A diákokat 4-5 fős csapatokra osztjuk. Miután a csapatok megtalálták társaikat egy játékos feladat közepette, elindulhatnak a labirintusban az elrejtett jeleket felkutatni. A jelek érdekes matematikai problémák, logikai feladványok és rejtvények sokasága. A helyes megoldás elvezet a kulcshoz, ami a labirintusból való sikeres kijutást jelenti. Érdemes figyelni és gondolkodni, ugyanis a csapatok (természetesen korosztályok szerint elkülönítve) egymással versenyeznek: a gyors észjárás és az ügyesség döntő lehet!

Kerekasztal-beszélgetés

Délelőtti program a pedagógusok számára, mely az előadások után következik. A beszélgetés során három csoportban a matematika oktatás köré szerveződő témákat vitatunk meg. Az eszemcsere során a játékos matematikaoktatás aktualitása mellett speciális témákat is feldolgozunk. A workshop megfelelő alkalom tapasztalatok cseréjére, megosztására, új ötletek szerzésére.
A beszélgetés több meghívott vendégünk részvételével, moderált keretek közt zajlik. Minden tanár hozzászólhat.

Délutáni foglalkozások

Ebéd után a kötetlenebb programok széles skáláját kínáljuk: minden résztvevő megismerkedhet egyesületünk programjaival, és "kicsiben" ki is próbálhatja azokat. Közös játékok, vetélkedők, és választható kiscsoportos matematikai foglalkozások lesznek terítéken: többek között a "Legyen Ön is batkamilliomos!", a "Falu" és egyéb, matektáborokban már bizonyított élvezetes program kerül terítékre.

Kiállítás, állandó standok

Az élménynap teljes ideje alatt több stand is üzemel a helyszínen, ahol a résztvevők érdekes logikai játékokat (pl. tantrix) próbálhatnak ki, matematikai alakzatokat hajtogathatnak az origami és geometria standokon, illetve megismerhetik egyesületünket, és beszélgethetnek a szervezői csapat tagjaival. Ezen kívül a helyszínt különleges köntösbe öltöztetjük: leírások, poszterek, képek láthatók a Medve Matek programról.

Időbeosztás

09:00-10:00:
Érkezés a helyszínre, regisztráció
10:00-11:00:
Nyitó előadások
11:00-11:30:
Kávészünet, kötetlen beszélgetések
11:30-13:00:
Diákoknak: élménylabirintus; tanároknak: kerekasztal-beszélgetés
13:00-14:00:
Szendvicsebéd, kötetlen beszélgetések
14:00-14:50:
Kiscsoportros foglalkozások
15:00-15:50:
Kiscsoportros foglalkozások
16:00-16:50:
Kiscsoportros foglalkozások
17:00-17:15:
Program zárása

Az esemény vendégei

Klein Sándor

Matematikus, pszichológus, a Pécsi Tudományegyetem professzora. Nagy hangsúlyt fektetett eddigi munkássága során a tanulóközpontú tanárképzés fejlesztésére. Emellett a híres Túró Rudi nevét is neki köszönhetjük.

Kis Gábor

Matematika tanár, akinek a Medve Matektáborok és Medve Szabadtéri Matekversenyek koncepcióját és elindítását köszönhetjük. 2016-ban a matematika népszerűsítésében és a matematikai tehetséggondozásban kifejtett hatékony munkásságáért Beke Manó díjat kapott.

Lángné dr. Lázi Márta

A BME Matematika Intézet egyetemi docense. A Természettudományi Kar Elmemater Tehetségpontjának és a BME Gyerekegyetem egyik főszervezője. Az első budapesti Medve Szabadtéri Matekverseny megszervezésében nélkülözhetetlen segítséget nyújtott.

Lénárt István

Matematikatanár, az ELTE oktatója. A gömbi geometria oktatásának nemzetközi hírű kutatója, nevéhez fűzödik a Lénárt-gömb nevű világhírű oktatási segédeszköz megalkotása, valamint a Sík és gömb című, összehasonlító geometriai kísérleteket bemutató könyv.

Márki-Zay János

Matematika-fizika tanár, aki pofonegyszerű és szellemes kísérleti modelljeivel teszi könnyen érthetővé a különféle fizikai törvényeket. Szívószálas modelljeivel látványosan mutatja be a geometriai formákat, s ezzel a diákok figyelmét is könnyen kivívja.

Cz. Nagyné Bándi Klára

Beke Manó-díjas matematikatanár, a Beke Manó Emlékdíj Bizottság tagja, a veszprémi Minerva Tanulási Alternatíva létrehozója. Több évtizede foglalkozik tehetséggondozással, a Zrínyi verseny Veszprém megyei állandó szervezője, elkötelezettsége példaértékű a közoktatásban

Szemerédi Endre

Abel-díjas matematikus. Eredményei világszerte ismertek, különös tekintettel az ún. regularitási lemmára. Kevesebben tudják róla, hogy nagy focirajongó, emellett szívügyének tekinti a matematikai tehetséggondozást. Közvetlenségével mindig mosolyra bírja hallgatóságát.

Domokos Gábor

A BME egyetemi tanára. A világhírű Gömböc szellemi atyja. Persze a Gömböcön túl is van élet - Domokos Gábor egyéb eredményeit is nemzetközi szinten jegyzik, arról nem is beszélve, hogy mennyire szereti az izgalmas fejtörőket, kiváló előadásaival pedig bármilyen közönséget "meghódít".

Szilágyi Brigitta

A BME Matematika Intézetének docense, aki egyetemi feladatai mellett szívügyének tekinti a tehetséggondozást: tehetséggondozó kurzusokat, nyári és téli iskolákat szervez és tart tehetséges középiskolás diákoknak és mérnök hallgatóknak.