Medve Matek Élménynap Debrecen

2019. március 3., vasárnap

agora_logo debrecennel_rgb.jpg

Helyszín, megközelítés

A debreceni Élménynapot az Agóra Tudományos Élményközponttal közösen valósítjuk meg, a program helyszíne az Agóra.
Ajánlott megközelítésről és parkolási lehetőségről részletesen beszámol az Agóra saját honlapja IDE KATTINTVA.

Kiknek szól az élménynap?

Az élménynapon 5-12. évfolyamos diákok, általános- és középiskolai tanárok, tanárszakos egyetemi hallgatók és érdeklődő szülők is részt vehetnek. A rendezvény minden résztvevő számára ingyenes.

A részletes programok a 2019-es élménynapról folyamatosan kerülnek fel honlapunkra.

Programok

Előadások

Az élménynap 10 órakor a megnyitóval veszi kezdetét, majd minden résztvevőnek szóló előadásokkal folytatódik az Agóra nagytermében. Bemutatkozik A Matematika Összeköt Egyesület és az Agóra Tudományos Élményközpont, emellett meghívott vendégeink rövid előadásait is meghallgathatják. Az előadások témái úgy kerülnek kialakításra, hogy azokat korosztályra való tekintet nélkül mindenki élvezze.

Élménylabirintus

Délutáni játékos program a diákok számára, mely az előadások után következik. A diákokat 3 fős csapatokra osztjuk. Miután a csapatok megtalálták társaikat egy játékos feladat közepette, elindulhatnak az állomások közt a pecséteket begyűjteni. A feladatok érdekes matematikai problémák, logikai feladványok és rejtvények sokasága. A helyes megoldások utáni pecsétek bekerülnek az utazók útlevelébe, ami a labirintusból való sikeres kijutást jelenti. Érdemes figyelni és gondolkodni, ugyanis a csapatok (természetesen korosztályok szerint elkülönítve) egymással versenyeznek: a gyors észjárás és az ügyesség döntő lehet!

Kerekasztal-beszélgetés

Délutáni program a pedagógusok és szülők számára. A beszélgetés során csoportokban a matematikaoktatás köré szerveződő témákat vitatunk meg. Az eszmecsere során a játékos matematikaoktatás aktualitása mellett speciális témákat is feldolgozunk. A workshop megfelelő alkalom tapasztalatok cseréjére, megosztására, új ötletek szerzésére.
A beszélgetés több meghívott vendégünk részvételével, moderált keretek közt zajlik. Minden résztvevő hozzászólhat.

Délelőtti foglalkozások

Az előadások után a kötetlenebb programok széles skáláját kínáljuk: minden résztvevő megismerkedhet egyesületünk, valamint az Agóra központ egyes programjaival, és "kicsiben" ki is próbálhatja azokat. Közös játékok, vetélkedők, és választható kiscsoportos matematikai foglalkozások lesznek terítéken: meghívott előadóink készülnek érdekes témákkal a szakterületükről, valamint többek között a matek-kvíz, és egyéb, matektáborokban már bizonyított élvezetes program kerül terítékre.

Kiállítás, állandó standok

Az élménynap teljes ideje alatt több stand is üzemel a helyszínen, ahol a résztvevők érdekes logikai játékokat (pl. tantrix) próbálhatnak ki, matematikai alakzatokat hajtogathatnak az origami és geometria standokon, illetve megismerhetik egyesületünket, és beszélgethetnek a szervezői csapat tagjaival. A rendezvény ideje alatt az Agóra Tudományos Élményközpont állandó kiállítása is bejárható, ahol a tudomány csodáival lehet ismerkedni!

A 2019. március 3-i Élménynap időbeosztása

agora_logo debrecennel_rgb.jpg
09:00-10:00 Érkezés a helyszínre, regisztráció
10:00-10:20 Ünnepélyes megnyitó
10:00-11:00 Plenáris előadás
11:00-11:30 Szünet
11:30-13:30 Foglalkozások
13:30-14:30 Ebéd (szendvicset biztosítunk a résztvevőknek)
14:30-16:30 Élménylabirintus, Kerekasztal-beszélgetések
16:30-17:00 Rendezvény zárása

Élménynapunk vendégei voltak

kis_gabor.jpg

Kis Gábor

Matematika tanár, akinek a Medve Matektáborok és Medve Szabadtéri Matekversenyek koncepcióját és elindítását köszönhetjük. 2016-ban a matematika népszerűsítésében és a matematikai tehetséggondozásban kifejtett hatékony munkásságáért Beke Manó díjat kapott.
bessenyei_mihaly_final.png

Bessenyei Mihály

Matematikus, a Debreceni Egyetem docense. Az analízis területén elért kimagasló eredményekért többek között Alexits György-díjban részesült. A gyerekek nyelvén is kiválóan ért, több Medve Matektáborunkban tartott már interaktív foglalkozást a résztvevőknek.
lenart_istvan.JPG

Lénárt István

Matematikatanár, az ELTE oktatója. A gömbi geometria oktatásának nemzetközi hírű kutatója, nevéhez fűzödik a Lénárt-gömb nevű világhírű oktatási segédeszköz megalkotása, valamint a Sík és gömb című, összehasonlító geometriai kísérleteket bemutató könyv.
Szendefi_Jozsef_final.png

Szendefi József

Okleveles vegyészmérnök, origamiművész, aki az alkotások elkészítésének hogyanját és mikéntjét szívesen osztja meg, valamint a kézügyesség fejlesztése és az esztétikai élmények mellett alapismereteket is átad a résztvevőknek a térgeometria területéről. Az ELTE Matematikai Múzeumában jelenleg is látható néhány alkotása.

A rendezvény lezajlott

Köszönjük mindenkinek a részvételt!